Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Χάος αριθμός 320 - “ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΗΣΕΩΣ ΦΙΛΙΑΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ 2009” ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ


Αρκεί να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


“ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΗΣΕΩΣ ΦΙΛΙΑΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ 2009" ΕΛΛΑΔΟΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ


«Ένα 3ημερο γεμάτο αθλητισμό…» και φιλία, όπως πολύ σωστά συμπλήρωσε στην ατάκα μου ο Τιμολέων, ο άοκνος φροντιστής του κλειστού γηπέδου της Νικήτης, πέρασε στην ιστορία στις 3 - 5 Ιουλίου 2009, με την ελπίδα, όπως λέμε και στον τίτλο μας αυτού του άρθρου, να γίνουμε κάποτε προορισμός αθλητικού τουρισμού, και αν κάποιοι καρεκλοκένταυροι παράγοντές μας, που κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, ξυπνήσουν, συνειδητοποιήσουν, και πάνω απ’ όλα, το πιστέψουν!


Μετά το «4ο Γκολφ της Αιτζίαν» στο Πόρτο Καρρά, το τουρνουά αυτό, έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του καλοκαιριού της Χαλκιδικής του 2009. Ακολουθεί ο «39ος Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου» που θα γίνει στις 19 Ιουλίου, και ύστερα τα «Σιθώνεια»… Θα γίνουν φέτος τα «Σιθώνεια»;


Όλα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, στη Νικήτη, η οποία παρά τα χίλια-μύρια προβλήματα που έχει –σκοτώθηκαν πάλι προχθές σ’ εκείνες τις άθλιες διασταυρώσεις καρμανιόλες- φαίνεται να προσελκύει κόσμο, αλλά και ενδιαφέρον, χάρη σε δύο-τρεις ανθρώπους μετρημένους στα δάχτυλα, που επιμένουν Ελληνικά, και τοπικά, βάζουν κι αυτοί το λιθαράκι τους στην προβολή και αξιοποίηση, αυτού του δύσμοιρου, και σε πολύ κακά κρατικά χέρια (Τοπική Αυτοδιοίκηση), τόπου.


Η «ΕΚΑΣΧ», αλλά και η «ΦΙΜΜΠΑ», διοργάνωσαν τέλεια, ένα διεθνές τουρνουά καλαθοσφαιρίσεως, και μάλιστα Εθνικών ομάδων στο κλειστό της Νικήτης, με μετέχουσες χώρες την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.


Η χώρα μας μάλιστα, έκανε και την προετοιμασία της στη Νικήτη, μία εβδομάδα πριν, τα παιδιά έμειναν στο ξενοδοχείο «Μαρίας Χάους», ενώ οι υπόλοιπες ομάδες, όλες μαζί, διέμειναν από την Πέμπτη (2/7) σε ξενοδοχείο κοντά στην παραλία τη Νικήτης.


ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ - ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ


ΕΛΛΑΣ

Θωμάς Αμπαράς

Φίλιππος Καλογιανίδης

Θεόδωρος Πρωτούλης

Λευτέρης Μποχωρίδης

Λευτέρης Λιανδράκης

Θεόδωρος Παράσχος

Χρήστος Αρβανίτης

Δημήτριος Καραμπέκης

Δημήτριος Ψαρράς

Αλέξανδρος Αγγελάκος

Γιάννης Βασιλειάδης

Αλέξης Μητσιάνος

Θανάσης Χανιάς

Ανδρέας Οικονομόπουλος

Λάμπρος Τσώμτζος

Πολύδωρος Ακριτίδης

Προπονητής: Νίκος Τούφας. Βοηθός: Παναγιώτης Αθανασιάδης.


ΓΑΛΛΙΑ

Κλαβώ Μαξένς

Κορνουό Αντουάν

Λερύ Αντύ

Λουισέρ Ρομάν

Μεντέζ Μπέντζιαμιν

Πεσκουερέλ Αντουάν

Πίντα Λέβινκσον

Σωμόν Σεραφίν

Σαβορνιάνι Λούκα

Σενέ Μπέντζιαμιν

Τόμας Λουισόν

Τονεγκούζο Τριστάν

Προπονητής: Στανισλάς Χακουάρο. Βοηθός: Αντουάν Λιγκονιέρε.


ΙΣΠΑΝΙΑ

Αλμπέρτο Περέζ

Αλμπέρτ Χομς

Κίκο Χιμένεθ

Χόρχε Σαντσέζ

Ρουμπέν Μουνόθ

Γιοσέπ Περέζ

Ντιέγκο Κόρος

Σαντιάγκο Βιλένα

Γκεράντ Σεβιλιάνο

Βίκτορ Γκονζάλες

Χαβιέ Πορτάλες

Χαβιέ Μαρίν

Αλβάρο Ναράνχο

Χουάν Καντίλ

Προπονητής: Γιόζεπ Μπόρντας. Βοηθός: Χοσέ Σίλβα


ΙΤΑΛΙΑ

Τζιοβάνι Μπάσσο

Τζιάκομο Μπελάτο

Αλεσάντρο Μπιακίνι

Ψαμίλο Μπιάνκι

Στέφανο Μπόσι

Φραντσέσκο Καντούσι

Αλεσάνδρο Ντεάντζελις

Νικολό Ντεβίκο

Νικολό Μαρένγκο

Αλεσάντρο Πάπι

Φεντερίκο Πιντόν

Γιανκάρλος Ροντρίγκεζ

Λούκα Σάουρο

Στέφανο Σκουράτι

Μιρκο Τουρέλ

Μισέλ Ζανοβέλο

Προπονητής: Γκαετάνο Γκέμπια. Βοηθός: Ενρίκο Βαλέντι.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ


Οι αγώνες όλοι, διεξήχθησαν τέλεια από όλες τις απόψεις. Και είχαν τα πάντα. Πάθος, δύναμη, ήθος, πείσμα. Η δυνατότερη ομάδα, από την αρχή ξεχώρισε της Ιταλίας, τερμάτισε το Τουρνουά με τρεις νίκες επάξια. Η Γαλλία παρέταξε επίσης, μία καλή και αξιόλογη ομάδα, ενώ η Ισπανία από την αρχή, έδειξε ότι δεν διεκδικεί τίποτα σ’ αυτό το τουρνουά, χωρίς να παραμένει όμως και αμέτοχη.


Τα δικά μας τα παιδιά, δυστυχώς δεν απέδωσαν τίποτα. Και δικαίως τερμάτισαν τους αγώνες την Κυριακή το βράδυ, με τρεις ήττες.


Ο διασυρμός όμως που υπέστησαν, από την πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά την Ισπανία, με διπλάσιο σχεδόν αποτέλεσμα, σκορ, απέχει ακόμα πιο πολύ, από μία κακή εμφάνιση.


Οι μικροί, από τον πρώτο αγώνα με την Ιταλία πνίγηκαν, στην κυριολεξία της λέξεως, στα λάθη τους, τα οποία συνέχισαν ακάθεκτοι και στον δεύτερο αγώνα με την Γαλλία, ενώ στον τρίτο με την Ισπανία, πάλι από αυτά, τα λάθη, παραδόθηκαν… αμαχητί.


Ο προπονητής κ. Νίκος Τούφας, παρότι μας εντυπωσίασε με την άψογη προπονητική του κατάρτιση και εμφάνιση στη διάρκεια της προετοιμασίας, ταπεινή μας γνώμη είναι, ότι με τις υπερβολικές φωνές του στους αγώνες, ίσως είχε αρνητικό αποτέλεσμα στην απόδοση των παιδιών, τα οποία έπρεπε να λειτουργήσουν σαν μαριονέτες στο παιχνίδι, και όχι ως παίκτες, με πρωτοβουλία και υπευθυνότητα.


Τα υπερβολικά λάθη των παιδιών στους αγώνες, ίσως να προέκυπταν και από την υπέρ προσπάθειά τους, να συμμορφωθούν στις καταιγιστικές υποδείξεις των προπονητών τους.


Οι εμφανίσεις των διαιτητών, Κ. Πουρσανίδης και Α. Πανταζής (Έλληνες), Φ. Πιέρ (Γάλλος) και Φ. Καλατράβα (Ισπανός), τέλειες σε όλους τους τομείς.

Τα αποτελέσματα στους τέσσερις τελευταίους αγώνες:

Ελλάς - Γαλλία, 43 - 52 (οι παμπαίδες μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν τον αγώνα στα τελευταία λεπτά, αλλά απέτυχαν).

Γαλλία - Ιταλία, 61 - 69 (στην παράταση, κανονικός αγώνας 59-59).

Ιταλία - Ισπανία, 73 - 55.

Ελλάς - Ισπανία, 49 - 80.


ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ


Στα συν των αγώνων του τουρνουά, καταγράφεται η πολύ καλή οργάνωση (ΕΚΑΣΧ, πρόεδρος Αθανάσιος Μάντσιος), αν και σε κάποια σημεία, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.

Η ωραιότητα του σταδίου, η οποία εντυπωσίασε και τους ξένους μας, η ζεστή υποδοχή, πραγματική φιλία από όλους τους διοργανωτές, η είσοδος και παράταξη των ομάδων μέσα στο γήπεδο κατά την έναρξη και λήξη.

Τα ωραία μετάλλια, και οι αναμνηστικές πλακέτες.

Να σημειώσουμε με έμφαση, την ανύπαρκτη αφισορύπανση του τουρνουά, πολύ σωστά, με την οποία η κάθε καλοκαιρινή εκδήλωση, από οποιονδήποτε κρατικό η ιδιωτικό φορέα, καταβρομίζει και καταξευτελίζει τον τόπο.

Φέτος το Πόρτο Καρρά, πάνω σ’ αυτό το θέμα, «Βρομερή και αισχρή αφισορύπανση», με εγωιστική προκλητικότητα και περιφρόνηση στους πάντες, ξεπέρασε κάθε ανεκτό όριο.

Ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μάντσιος, αρνήθηκε, και μπράβο του, να ευθυγραμμιστεί με τέτοιου είδους διαφημίσεις.

Καλούμε όλους τους Χαλκιδικιώτες και τους παραθεριστές, να μποϋκοτάρουν με την απουσία τους, όλες αυτές τις εκδηλώσεις, τις οποίες βλέπουν στις διάφορες κολόνες των διασταυρώσεων των δρόμων, αφού η άθλια Πολιτεία (λέγε με Τοπική Αυτοδιοίκηση και διωκτικές αρχές), δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν γνωρίζει περί του παρανόμου της πράξεως, ΟΥΔΕΝ.

Και προκαλούμε εδώ την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, να μας στείλει το όνομα, έστω, ενός που συνέλαβε, η την δικογραφία που σχημάτισε κατά των οργανωτικών επιτροπών των εκδηλώσεων αυτών, οι οποίες βγάζουν αυτά τα παράνομα συνεργεία των αφισοκολλήσεων στους δρόμους και είναι υπεύθυνες.

Να μας στείλει να δημοσιεύσουμε, το όνομα η τη δικογραφία που σχημάτισε, κατά παντός υπευθύνου για την καταστροφή των οδικών πινακίδων, στο χάλι των οποίων οι επισκέπτες μας, τραβούν, στην κυριολεξία της λέξεως, τα μαλλιά τους!


Στα πλην της διοργανώσεως, πρώτο και χειρότερο, η οσμή του ελαιοπυρήνα των παρακειμένων στο στάδιο ελαιουργείων, τα οποία και πέρυσι στο τουρνουά «Γαληψός», είχαν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα.

Το έχουμε γράψει και άλλη φορά, οι οσμές αυτές, είναι τόσο ισχυρές κάποιες φορές, που προκαλούν «κάψιμο» στο βλεννογόνο της μύτης, η του αναπνευστικού σωλήνα. Εφόσον τα ελαιουργεία δεν συμμορφώνονται στις ισχύουσες υποδείξεις και μέτρα, να συζητηθεί σοβαρά η απομάκρυνσή τους, και αν αυτό δεν γίνεται, η οριστική και αμετάκλητη σφράγισή τους.

Τα ζώα (βόδια), τα οποία και κάποιος άξεστος Αλβανός βοσκός ενδεχομένως, επιμένει να βόσκει στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου. Το βουστάσιο αυτό, τροφοδοτεί και όλο το χώρο με μιλιούνια από βρομερές και απαίσιες μύγες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό καταντούν και εστία μολυσματικών ασθενειών, στο κυλικείο του σταδίου η στα κέτερινγκ, η στις πλανόδιες καντίνες που πλησιάζουν το στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η έλλειψη κλιματισμού στο στάδιο, την οποία εμείς τουλάχιστον, από την πρώτη ώρα της λειτουργίας του επισημάναμε. Δεν νοείτε εξάλλου κατασκευή καινούργιου κλειστού σταδίου, χωρίς πρόβλεψη η μελέτη εγκαταστάσεως κλιματιστικών μηχανημάτων. Στη φετινή, όχι και τόσο δυνατή ζέστη, αν είχαμε την κερκίδα του σταδίου γεμάτη, θα είχαμε λιποθυμικά επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όπως είχαμε τέτοια στα Μουδανιά, πρόπερσι.

Η ανικανότητα των κατοίκων της Νικήτης ακόμα μία φορά, να γεμίσει ένα στάδιο 300 αριθμημένων θέσεων χωρίς εισιτήριο, ελεύθερη είσοδο, σε αγώνες ευρωπαϊκού επιπέδου, και Εθνικών ομάδων, μάλιστα. Μία Νικήτη, στην οποία θεωρείται δεδομένη η αγάπη του αθλητισμού, και η συμμετοχή των νέων της σ’ αυτόν. Ναι; Έτσι είναι; Αλήθεια;

Ίσως την επόμενη φορά, οι οποιοιδήποτε διοργανωτές, προκειμένου να γεμίσουν το στάδιο, θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά, τη λύση του… εισιτηρίου!

Η περιφρονητική απουσία της Αστυνομίας καθόλο το 3ημερο! Αλήθεια; Δεν ήξερε η Αστυνομία ότι γίνονταν Αγώνες, και μάλιστα σε επίπεδο Εθνικών ομάδων Ευρώπης, στο στάδιο της Νικήτης; Κι αν δεν ήξερε, γιατί δεν… ρωτούσε να μάθει;

Το στάδιο της Νικήτης, ανεξαρτήτως «συν» και «πλην» των αγώνων του φετινού «Ευρωπαϊκού τουρνουά Καλαθοσφαιρίσεως Παμπαίδων», πρέπει να περιφραχθεί, να φύγει εκείνη η άθλια ποτίστρα αμέσως, και ο περιβάλλον χώρος του, να διαμορφωθεί πλήρως, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς προγραφές αυτών των σταδίων (δεντροφύτευση, χώροι σταθμεύσεως αυτοκινήτων κ.λ.π.).


Τέλος, στην οδική σύνδεση του σταδίου με την Επαρχιακή οδό προς Αϊ Νικόλα, κατεπείγει η κατασκευή κανονικού κυκλοφοριακού κόμβου, αν δεν θέλουμε σύντομα, να θρηνήσουμε και εδώ, θανάτους τροχαίων ατυχημάτων. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις εν αμαρτία!..



Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΣΤΑ... ΑΖΗΤΗΤΑ

Μου το στέλνει ο Νέαρχος, με το παρακάτω σημείωμα:

Πρόκειται για ένα άγαλμα της βασίλισσας Ερμιόνης σε ανάκλιντρο, στην αγκαλιά του συζύγου της. Ένα απίθανο κομμάτι βάρους 7-8 τόνων, το οποίο θα βρίσκονταν σήμερα και αυτό, στο Βρετανικό Μουσείο, αν δεν είχαμε την τύχη, κατά την μεταφορά του, η αν θέλετε κατά την κλοπή του από κάποιους Ελγίνους «φιλέλληνες» η ομοίους του -με τις ευλογιές φυσικά των Τούρκων- την ώρα που το έσερναν πάνω σε στρογγυλούς κορμούς δένδρων προς το πλοίο, τους βούλιαξε μέσα στα έλη που περιέβαλαν την Ερμιόνη, και έτσι σώθηκε.

Τα τελευταία χρόνια που αποξηράνθηκαν τα έλη, το έβγαλαν στην επιφάνεια, αλλά από τότε, βρίσκεται στην κυριολεξία της λέξεως, πεταμένο έξω από το λιμεναρχείο της Ερμιόνης, ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια γύρω-γύρω, που το.. κοσμούν!

Είδαμε με χαρά και εθνική υπερηφάνεια, αναμφισβήτητα, το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως να εγκαινιάζεται, όμως καλό θα είναι, οι κύριοι υπεύθυνοι (λέγε με Υπουργείο πολιτισμού), να κοιτάξουν και λίγο μακρύτερα από την Αθήνα, όπου έχουμε πολλά αριστουργήματα να προστατέψουμε.

Το σπάνιο αυτό αρχαιολογικό εύρημα, αν δεν το καταδέχεται η αρχαιολογική υπηρεσία να το φροντίσει (Εφορεία Αθηνών; Αργολίδος;), η εφημερίδα μας θα κινήσει αγώνα, να συνεχίσει το ταξίδι του προς το... Βρετανικό μουσείο, που κόπηκε λόγω ναυαγίου, αφού εκεί σίγουρα, και θα το φροντίσουν, και θα το αναδείξουν, τοποθετώντας το στην κατάλληλη θέση.

Όπως, είμαστε σίγουροι, ότι κάποιοι αρχαιολόγοι επιστήμονες, από αυτούς που δεν πέταξαν στα σκουπίδια την αρχαιολογική τους καριέρα στην Ελλάδα, για να γίνουν «ξεναγοί υψηλών προσώπων» σε μουσεία, θα μας απαντήσουν, περί της ευτελούς αξίας η μη, αυτής της «πέτρας», η αν αυτή, είναι ένα… κακότεχνο αγαλμάτινο σύμπλεγμα, αντίγραφο Ρωμαϊκής περιόδου, γι’ αυτό και δεν το καταδέχονται…

“Νέαρχος”

<Χ>